|
zeus joteste pierwszymilion forum o Zeusie, Joteste i Pierwszym Milionie
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Huebert
|
Wysłany: Pon Paź 12, 2009 19:31 Temat postu: Samplowanie, układanie, produkowanie |
|
|
Witaj Zeus i witam tych co czytają, otóż hehe pierwsze co to wielki szacunek dla ciebie Zeus za to jaki robisz rap jak dla mnie taki Tede i reszta "wielkich raperów" nie dorastają ci do pięt! zatem pozdro bardzo wielkie dla ciebie!
otóż problematyka tego tematu jest skierowana bardziej w stronę producencką, na jakim programie składasz sample z podkładem wiesz hihaty kicki itp itd może podzielił byś się swoją wiedza kiedyś, znam trochę fajnych starych utworów które chciałbym zsamplowac i zgrać z fajnym bitem tak żeby mi się to nie rozchodziło ... hmmm spędziłem już tyle godzin na FL i Abletonie rożne rzeczy robiłem na tym, teraz chciałbym spróbować samplingu i tworzenia swoich podkładów, może podzielisz się wiedza/pomożesz
Szacunek Dla ciebie i czekam na koncert na Dolnym Śląsku! |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Pon Paź 12, 2009 19:31 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
administrator
|
Wysłany: Pon Paź 12, 2009 19:54 Temat postu: Re: Samplowanie, układanie, produkowanie |
|
|
Huebert napisał: | Witaj Zeus i witam tych co czytają, otóż hehe pierwsze co to wielki szacunek dla ciebie Zeus za to jaki robisz rap jak dla mnie taki Tede i reszta "wielkich raperów" nie dorastają ci do pięt! zatem pozdro bardzo wielkie dla ciebie!
otóż problematyka tego tematu jest skierowana bardziej w stronę producencką, na jakim programie składasz sample z podkładem wiesz hihaty kicki itp itd może podzielił byś się swoją wiedza kiedyś, znam trochę fajnych starych utworów które chciałbym zsamplowac i zgrać z fajnym bitem tak żeby mi się to nie rozchodziło ... hmmm spędziłem już tyle godzin na FL i Abletonie rożne rzeczy robiłem na tym, teraz chciałbym spróbować samplingu i tworzenia swoich podkładów, może podzielisz się wiedza/pomożesz
Szacunek Dla ciebie i czekam na koncert na Dolnym Śląsku! |
Witam,
zastanawiam się, w jaki sposób działałeś na FL czy Abletonie i nie otarłeś się o samlping. We Fruity Loops robiłem bity przez wiele lat. Jeszcze kilka bitów na "CNSR" powstało w tym właśnie programie. Na Abletonie działają chyba ze dwie osoby, które znam, w tym aktywnie działający i grający imprezy DJ house'owy. Obecnie działam na Reasonie i to dla mnie potężna maszyna. W tym własnie składam wszystko poza wokalami. Nie wiem, jaka jest Twoja wiedza na temat sampligu więc napiszę prosto: zanim wrzucicsz to do Reasona musisz zsamplować próbkę w edytorze dźwieku np. Sound Forge itp, zapisac jako WAV i dopiero tak możesz wrzucić to do np. Reasona (czasem, do niektórych pluginów musisz zapisać to / przekonwertowac na inny format np. rex).
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
Powrót do góry |
|
|
Huebert
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 15:11 Temat postu: |
|
|
powiem tak hehe wcześniej robiłem raczej muze klubową, a że kocham muzyke to chce robić wszystkow jej kierunku lubie bawić się dźwiękiem, jak na razie jestem na etapie układania sampli w FL wiem jak wyciac z muzy itp itd tylko jak to poukładać od czego zacząć zeby było równo itp. w FL Edisonem próbuje,,, wczoraj coś rozkminiłem ale to i tak nie to...
Pozdro! |
|
Powrót do góry |
|
|
administrator
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 17:07 Temat postu: |
|
|
Huebert napisał: | powiem tak hehe wcześniej robiłem raczej muze klubową, a że kocham muzyke to chce robić wszystkow jej kierunku lubie bawić się dźwiękiem, jak na razie jestem na etapie układania sampli w FL wiem jak wyciac z muzy itp itd tylko jak to poukładać od czego zacząć zeby było równo itp. w FL Edisonem próbuje,,, wczoraj coś rozkminiłem ale to i tak nie to...
Pozdro! |
Witam, ziom, nie bedę tu siedział i pisał instrukcji obsługi programu Radzę albo poszukać tematow na forach, na pewno jest jakaś strona o Fruity loops po polsku, bo kiedyś widziałem albo wpisać w Youtube "fruity loops tutorial" albo coś w tym stylu.
Pozdrawiam i życzę owocnej pracy
Zeus. |
|
Powrót do góry |
|
|
Iwo
|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 19:07 Temat postu: |
|
|
polecam turtial Fokusa |
|
Powrót do góry |
|
|
Ferrero2
|
Wysłany: Sob Lis 21, 2009 08:00 Temat postu: |
|
|
Witam, przede wszystkim gratuluje płyty, mam już orginał i na moim sprzęcie brzmi to po prostu kosmicznie, kawałki w stylu Im bliżej Tym dalej lub Spójrz na mnie miażdżą... ale nie o tym chciałem
Cytat: |
Nie wiem, jaka jest Twoja wiedza na temat sampligu więc napiszę prosto: zanim wrzucicsz to do Reasona musisz zsamplować próbkę w edytorze dźwieku np. Sound Forge itp, zapisac jako WAV i dopiero tak możesz wrzucić to do np. Reasona (czasem, do niektórych pluginów musisz zapisać to / przekonwertowac na inny format np. rex).
|
Powiedz czemu w czasach kiedy pracowałeś na FL nie edytowałeś/obrabiałeś sampli w edisonie wbudowanym w FL STUDIO (za mała funkcjonalność ?) tam od razu możesz to wszystko poprzerzucać do step sequencera, piano rolla i we właściwościach podostosowywać go do tempa itd.
Pytam z ciekawości bo nie znam się na tym i może niewiem co tracętak właśnie robiąc
Druga sprawa (też oczywiście chodzi o FL STUDIO) czy korzystałeś z Fruity Slicera lub MPD ? Czyli ciąłeś track np w SF 6.0 a potem wrzucałeś na FL Slicer ?? czy zawsze składałeś to w piano rollu czy step sequencerze ??
Będę wdzięczny za odpowiedź bo Twoje bity robią na mnie ogromne wrażenie dlatego każda rada się przyda.
Pozdrawiam i powodzenia z promocją płytki.
Czekam na koncert w Lublinie, po wywiadzie na HH.pl najlepiej przyjedźcie z Ostrym |
|
Powrót do góry |
|
|
malyel
|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 15:37 Temat postu: |
|
|
Pierwszy post, zatem: WITAM!
Trzymając się tematu sampli, zapytam coś od siebie... Skąd bierzesz sample bębnów? Kupujesz, tniesz, może po prostu z sieci? |
|
Powrót do góry |
|
|
karolina
|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 19:18 Temat postu: |
|
|
cześć,
chciałabym się zapytać o sample z "albumu zeusa", a dokładnie dowiedzieć się skąd one są, bo mnie to bardzo ciekawi. |
|
Powrót do góry |
|
|
Iwo
|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 19:21 Temat postu: |
|
|
Zeus nie zdradza źródeł sampli |
|
Powrót do góry |
|
|
Dyh
|
Wysłany: Sro Gru 16, 2009 22:19 Temat postu: |
|
|
nie wiem czy tylko ja tak mam czy to normalne ;d ale jak slysze jakis dobry klasyk jazzowy to sample mi sie same w glowie ukladaja i wycinaja |
|
Powrót do góry |
|
|
bhm
|
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 21:37 Temat postu: |
|
|
Dyh napisał: | nie wiem czy tylko ja tak mam czy to normalne ;d ale jak slysze jakis dobry klasyk jazzowy to sample mi sie same w glowie ukladaja i wycinaja |
Jeśli smerfy albo muminki to mógłbyś spać spokojnie. Jak same się układają to już nienormalne.
A na poważnie
Gdy patrzę na kod, to widzę jak zbudować mniej więcej program. Patrząc na tzw "daily inspirational" to widzę jak to skleić, gdzie pociąć, co zamazać.
Klej, tnij i próbuj. W szkole Ci tego nie powiedzą, ale mało który artysta był normalny. Więc po co nawet pytać czy to normalne, choćby żartem? |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 21:37 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |