|
zeus joteste pierwszymilion forum o Zeusie, Joteste i Pierwszym Milionie
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
niejestemczłowiekiem
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 13:27 Temat postu: |
|
|
| administrator napisał: | | niejestemczłowiekiem napisał: | Siema
Mam pytanie czy verbel z "tak to sie żyje tu" jest zsamplowany czy z jakiejś próbki bo brzmi bardzo fajnie. Jeśli samplowałeś czy możesz powiedzieć w jaki sposób uzyskać takie brzmienie? |
To sampel. I jeden werbel i drugi. Ten na początku jest mój, ten w samym bicie zsamplował Spinache. O jaki efekt Ci chodzi?? Nie rozumiem pytania.
Pozdrawiam.
Zeus. |
Chodzi mi o to że jest on taki hm "mocny" mniemam że zsamplowane z winyla. Gdy ja sampluje perkusje nie potrafię otrzymać takiego efektu. Moje verble są krótkie i jakieś takie słabe. Czy używasz jakiś kompresorów i limiterów o eq nie pytam bo to na pewno. Czy efekt ten zależy już od masteringowca. Chodzi mi o te verble z samego początku. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 13:27 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 13:33 Temat postu: |
|
|
| kubaosw napisał: | Skoro już o samplowaniu bębnów mowa - Zeus, z czego Ci się najlepiej sampluje bębny? Mam na myśli gatunek muzyczny. Podejrzewam, że powiesz funk lub soul więc może np z jakich artystów często samplujesz itp?:> Takich parę ciekawostek na temat samplowania nie zawadzi Chyba, że to tajemnica wojskowa  |
Witam,
to nie tajemnica. Sampluję z czego się da, oprócz rapu. Z soulu, funku, rocka, to zależy. Często sampluję break perkusyjny i podbijam go innymi brzmieniami, czasem z packów z bębnami (używam często paczek z brzmieniami ze starych samplerów, przykład takiej samej jazdy jest teraz widoczny wyraźnie w obsesyjnym używaniu brzmień z Rolanda TR 808 i tym podobnych, w zachodnich produkcjach). Z jakich artystów sampluję nie powiem, ponieważ robię tyle muzyki i sampluję tyle, że wymienianie mija się z celem. Robię, co mogę, żeby efekt mi się podobał.
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 13:42 Temat postu: |
|
|
| niejestemczłowiekiem napisał: | | administrator napisał: | | niejestemczłowiekiem napisał: | Siema
Mam pytanie czy verbel z "tak to sie żyje tu" jest zsamplowany czy z jakiejś próbki bo brzmi bardzo fajnie. Jeśli samplowałeś czy możesz powiedzieć w jaki sposób uzyskać takie brzmienie? |
To sampel. I jeden werbel i drugi. Ten na początku jest mój, ten w samym bicie zsamplował Spinache. O jaki efekt Ci chodzi?? Nie rozumiem pytania.
Pozdrawiam.
Zeus. |
Chodzi mi o to że jest on taki hm "mocny" mniemam że zsamplowane z winyla. Gdy ja sampluje perkusje nie potrafię otrzymać takiego efektu. Moje verble są krótkie i jakieś takie słabe. Czy używasz jakiś kompresorów i limiterów o eq nie pytam bo to na pewno. Czy efekt ten zależy już od masteringowca. Chodzi mi o te verble z samego początku. |
...poszukaj takich brzmień. Ktoś, nagrywając album, z którego to zostało zsamplowane, użył takich a nie innych brzmień. Vinyl cudów nie czyni i z gównianego werbla nie zrobi nie wiadomo czego. Odpuść sobie potrzeganie muzyki wyłącznie pod kątem samplowania z płyt winylowych. Raczej nie jest to zsamplowane z wosku bo, w tym momencie, Paweł chyba nie ma gramofonu. Stawiam na CD. Sorry ale jestem przewrażliwiony na ten cały "kult vinyla". Rozumiem ideę ale, kiedy czytam wypowiedzi propsujące chociażby moje bity i zakładajace, że musiało to być zsamplowane z vinyla to pękam ze śmiechu bo ludzie, którzy tak się przy tym upieraja, sami nie widzą róznicy
Robiąc bit używam kompresorów itd. Gdy oddaję to do studia, część wyłączam, żeby skompresować to w studio. Equalizerów oczywiście używam, do wszystkiego, tzn. sampli, bębnów itd. Nic nie idzie "na goło"
Mastering daje bardzo dużo. "Pompuje" brzmienie całego numeru itd. Zależy oczywiście do osoby, która to robi.
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bbr247
|
Wysłany: Sob Maj 23, 2009 22:11 Temat postu: |
|
|
znajdziesz chwile na krotki wywiad po koncercie w w klb ?  _________________
http://rymoholik-o.prv.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 07:06 Temat postu: |
|
|
| bbr247 napisał: | znajdziesz chwile na krotki wywiad po koncercie w w klb ?  |
Witam,
oczywiście że znajdę.
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fragles007
|
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 17:29 Temat postu: |
|
|
Siemanko Zeus mam jeszcze jedno pytanko.
Słyszałeś może singiel Ten typ Mes - Jak to?!
Jak tak to co sadzisz o bicie!; )
Pozdrawiam ;p _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
leszczu
|
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 18:23 Temat postu: |
|
|
siema zeus
co sadzisz o marszu wyzwolenia konopi który odbył się 23 maja w warszawie
?
no i płytka diss na rząd słyszałeś ?
tu masz link płyta jest darmowa więc wolno
http://rapidshare.com/files/236504913/Diss.rar |
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator
|
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 20:29 Temat postu: |
|
|
| fragles007 napisał: | Siemanko Zeus mam jeszcze jedno pytanko.
Słyszałeś może singiel Ten typ Mes - Jak to?!
Jak tak to co sadzisz o bicie!; )
Pozdrawiam ;p |
Witam,
słyszałem. Bit zeschizowany ale Mes zarapował tak, że da się słuchać. Nie można mu odmówić umiejętności. Czyli w sumie, chociaż nie znoszę jego tworczości i sposobu bycia / prezentowania się, wrażenia raczej na plus.
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator
|
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 20:41 Temat postu: |
|
|
| leszczu napisał: | siema zeus
co sadzisz o marszu wyzwolenia konopi który odbył się 23 maja w warszawie
?
no i płytka diss na rząd słyszałeś ?
tu masz link płyta jest darmowa więc wolno
http://rapidshare.com/files/236504913/Diss.rar |
Witam,
hmmm, co sądzę? Marsz jak marsz, chyba każdy ma prawo głosić swoje poglądy (jeżeli to nie np. nazizm itp) i spoko. Nie wiem co się tam działo, sorry, za ingnorancję ale nie jestem w temacie. Sam nie palę ale uważam, że akurat ta używka mogłaby, jeśli nie powinna, być legalna (dla dorosłych!!). Co do twardych nakrotyków, sprawa jest inna. Widziałem, jak to wpływa na ludzi i tego nie popieram. Myślę w perspektywie o założeniu rodziny i posiadaniu dziecka / dzieci, w związku z tym, przerażają mnie trochę tego typu zagrożenia... Temat jest dobry na dłuższą rozmowę ale tak to, w skrócie, widzę.
Co do płyty, fajnie, że zrobiona została we wspólnym celu To napewno jakaś koncepcja. Kiedyś czytałem o podobnej składance ze stanow, chyba wydanej przez / we współpracy z magazynem "High Times" (...mylę się? Mogłem coś pokręcić, sorry...)
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pietrzyk
|
Wysłany: Sro Maj 27, 2009 23:13 Temat postu: |
|
|
| Zeus, Joteste jak idą postępy z pracą nad waszymi płytami? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bbr247
|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 18:12 Temat postu: |
|
|
dzieki za kluczbork, troche szkoda ze tak malo ludzi i tak krotko, ale ja i tak dobrze bawilem
tsa, znam tysiac bitow  _________________
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 16:03 Temat postu: |
|
|
| Pietrzyk napisał: | | Zeus, Joteste jak idą postępy z pracą nad waszymi płytami? |
Pozytywnie Szczegóły sami zdradzimy kiedy przyjdzie odpowiedni czas. U nas się nic nie zmienia. Cały czas robimy muzykę, nikt się nie wybiera na emeryturę póki co
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 16:06 Temat postu: |
|
|
| bbr247 napisał: | dzieki za kluczbork, troche szkoda ze tak malo ludzi i tak krotko, ale ja i tak dobrze bawilem
tsa, znam tysiac bitow  |
Witam,
to nam było bardzo miło i mamy bardzo pozytywne wrażenia Z chęcią wrócimy Organizator był zadowolony i chyba pod wrażeniem bo mówił że już myśli o zaproszeniu nas na pełen koncert. Jesteśmy za
PS. Na blogu jest już videorelacja.
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bobbydixon
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 20:22 Temat postu: |
|
|
Zeus kiedy koszulki będą ? Sorry że tak się wypytuje ale miał być klip do połowy maja , potem napisałeś ze do końca maja a na razie nic nie ma Zależy mi żeby mieć koszulkę a wylatuje koło 10 czerwca do Anglii i martwię się że już nie zdążę kupić ... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bbr247
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 20:37 Temat postu: |
|
|
| administrator napisał: |
Organizator był zadowolony i chyba pod wrażeniem bo mówił że już myśli o zaproszeniu nas na pełen koncert. Jesteśmy za
PS. Na blogu jest już videorelacja.
Pozdrawiam.
Zeus. |
jaram sie
jeszcze jedno, co mnie cieszy, to dzisiaj przeszeldem sie troche po miescie i kilka razy spotkalem ludzi, ktorzy sluchali CNMSR z telefonow, naprawde fajnie  _________________
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 20:37 Temat postu: |
|
|
|
|