Forum zeus joteste pierwszymilion Strona Główna zeus joteste pierwszymilion
forum o Zeusie, Joteste i Pierwszym Milionie

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wywiad z Zeusem - 24.06.09

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum zeus joteste pierwszymilion Strona Główna -> Pytania, aktualności itd
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
administrator

PostWysłany: Czw Cze 25, 2009 22:43    Temat postu: Wywiad z Zeusem - 24.06.09 Odpowiedz z cytatem

Dziś prezentujemy Wam najnowszy wywiad z Zeusem. Jego autorem jest Rafał Zajkowski. Z artykułu dowiedzieć się możecie m.in. jak postępują prace nad drugim LP Zeusa i jak wyglądają jego najbliższe a nawet dalsze plany związane z muzyką, z kim chciałby współpracować, czy interesuje się polityką, co sądzi o akcjach charytatywnych a nawet jakie lubi ksiażki.

Wywiad ten ukazuje się wyłącznie jako exclusive na naszym forum, także zapraszamy do lektury Smile

Jak zetknąłeś się z kulturą Hip-hopową? W jakim wieku i okolicznościach?

Zawsze wydawałem mnóstwo (jak na moje możliwości) pieniędzy na kasety. Chłonąłem bardzo dużo różnorodnej muzyki. Rap usłyszałem jakoś tak, w połowie podstawówki. Nie pamiętam, jakie były to konkretnie nagrania. W pamięć zapadło mi za to pierwsze zetknięcie z płytą PMD i numerem „Rugged ‘n’ Raw”. To było niesamowite. Miałem wtedy z 11 – 12 lat i usłyszałem to pierwszy raz podczas wyjazdu w ramach „zielonej szkoły”. Ogromne wrażenie zrobił na mnie też album „III Temples of boom” Cypress Hill. Pierwsze polskie produkcje w stylu Liroya, WYP3 itp. znałem na pamięć. Nie byłem jednak „zdeklarowanym” hip-hopowcem. Nadal słuchałem bardzo różnej muzyki. Z samą kulturą hip-hop zetknąłem się trochę później, w pierwszej klasie liceum. Dopiero wtedy dowiedziałem się, iż elementy, które znałem wcześniej (np. graffiti) są jej częścią i od wtedy właściwie zaczęła się moja przygoda z hip-hopem. Dosłownie pochłaniałem wszelkie artykuły, nagrywałem programy, z czasem stałem się bardzo zaangażowany mentalnie w tę kulturę. Od tamtego czasu, próbowałem swoich sił we wszystkich jej elementach: zacząłem od malowania graffiti (setki jak nie tysiące projektów i niestety, tylko kilka prac na ścianie), próbowałem breakdance’u (przy wadze około stu kilo…), robiłem beat-box. W końcu zacząłem produkować bity i pisać teksty i w tym się odnalazłem.

Opowiedz nam jak wygląda jeden zwykły, przeciętny dzień z życia „Zeusa”?

Przeciętnie. Budzę się około 9-10-ej rano. Jem śniadanie, ćwiczę, kąpię się, siadam do komputera i sprawdzam maile. Po zakończeniu tych fascynujących czynności idę do pokoju, w którym robię muzykę i coś tam kleję. Zdarza się, że budzę się z jakimiś tekstami w głowie i muszę to od razu nagrać. Czasem oczywiście gramy koncerty, kręcimy klipy itd. i wtedy harmonogram dnia ulega zmianom (śmiech) Generalnie nie rozbijam się po mieście, po pijaku w Maseratti do późnych godzin nocnych (śmiech). Prowadzę raczej spokojne, podporządkowane muzyce i pracy nad nią, życie.

Czy uważasz że podziemie w Polsce rozkwita a może wręcz przeciwnie? Co sądzisz na ten temat?

Na pewno się rozwija. Kiedyś nie działo się zbyt wiele, teraz jest tego mnóstwo. Wiele rzeczy mi się nie podoba ale zdarzają się rzeczy naprawdę warte uwagi czyli jest dobrze. Warto zwracać uwagę na pozytywne aspekty.

Wydałeś legalnie solową płytę, Chciałbyś zrobić legalny krążek „Pierwszego Miliona”?

Nie. Na razie na pewno nie. Z Joteste nagraliśmy mixtape do moich bitów, później do „kradzionych” instrumentali. Na razie formuła się trochę wyczerpała. Wszystko musi być poparte zajawką. Na razie takiej zajawki nie ma. Mamy do zrobienia sporo rzeczy solowo. Obydwaj nadal działamy i wspieramy się. Gramy koncerty razem itd. Pierwszy Milion będzie trwał jeszcze długo więc, może za jakiś czas zechcemy nagrać razem cały album pod tym szyldem. Czas pokaże.

Czy jak już zostałeś zauważony, to wciąż będziesz wysyłał jakieś nowe projekty na podobne konkursy jak ten zorganizowany przez WuDoo?

Nie widzę sensu dalszego wysyłania tam moich rzeczy. Osiągnąłem to, co chciałem. Wydałem album i mam perspektywę wydawania ich dalej. Nie czuję potrzeby sprawdzania swoich umiejętności względem innych. To, na czym mi zależało już mam i nareszcie mogę realizować swoje pomysły w pełni. Życzę wszystkim, którzy nagrywają, takiego obrotu spraw, spełnienia marzeń itd. Uważam, że warto było tam wysłać swoje demo i zachęcam do takich działań.

Jesteś utalentowanym raperem, i ewoluowałeś przez szereg lat, ale zadam ci pytanie, które pewnie już słyszałeś od mnóstwa osób: Czy powrócą jeszcze tracki podobne klimatem do Lirycznej kravmagi?

Hmm. Moje podejście do świata bardzo się zmieniło od tamtego czasu. Dorosłem. Piszę inne teksty i inne wartości są mi bliskie. Muzycznie za to, zawsze ciągnęło mnie do różnych etnicznych klimatów i coś takiego miało być nadal tworzone ale z pewnych względów ten projekt na razie został wstrzymany. Nie wiem co z tym daje będzie. Czas pokaże. Jak zawsze (śmiech).

Na pewno to, że robisz bity wpływa na to że lepiej się na nich odnajdujesz, jak z tym jest? Miałeś już jakieś propozycje kupna twoich produkcji przez kogoś wydającego na legalu?

Czuję się świetnie na moich bitach bo oddają one idealnie emocje, jakie mam w sobie. Nie ograniczam się jednak tylko do moich produkcji. Zamierzam zadziałać mocniej w kwestii współpracy z innymi producentami. Postaram się, nie znudzić słuchaczy moimi projektami.

Miałem kilka propozycji wykorzystania moich bitów na legalnych produkcjach ale w konsekwencji niewiele z nich doszło skutku. Oprócz OSTR’a (na płycie „7”) dostałem niedawno dwie propozycje. Jedna wyjdzie, druga chyba nie. Nie zdradzę na razie szczegółów. Generalnie, daje bity znajomym, których lubię, szanuję itd. To chyba najlepszy układ. Wolę wyprodukować cały album koledze i mieć z tego przyjemność niż pchać swoje bity wszędzie. Raczej, za rok, dwa, nie znajdziesz moich produkcji na płycie każdego (jeżeli kogokolwiek) z pierwszej ligi, nawet, gdyby złożono mi takie propozycje. Sam się nigdzie nie pcham aczkolwiek nie widzę nic złego w takim postępowaniu tzn w promowaniu siebie i swojej muzyki. Ja jednak wolę robić albumy moje i moich znajomych. Z tym się czuję najlepiej.

Jakie masz plany na przyszłość pod względem muzyki, jaki będzie kolejny krok?

Drugi album skończymy prawdopodobnie już na początku lipca. Niestety na premierę trzeba będzie poczekać do początku listopada. Do tego czasu prawdopodobnie zrobię już kolejny, krótszy projekt, na bitach pewnego producenta i chciałbym to wydać na początku kolejnego roku. Z tym zamiarem nosimy się już od pewnego czasu. Teraz będzie czas się za to zabrać. Na pewno usłyszycie kilka featuringów z moim udziałem, kilka free-tracków. Później siadam do trzeciego albumu, którego koncepcję już mam i, według planu, powinienem się z nim uporać na tyle szybko, żeby wyszedł w listopadzie 2010. Chyba listopad stanie się moim stałym miesiącem wydawniczym (śmiech) Mam też już pomysł na czwarty album ale to już dalsze plany. Będę się starał zaskakiwać słuchaczy i każdy z kolejnych albumów będzie trochę inny od poprzedniego. Niektóre bardzo będą się od siebie różnić. Czuję w sobie dużo energii, mam dużo pomysłów i czuję, że mam dużo do zrobienia więc staram się nie osiadać na laurach i działać cały czas.

Z kim byś chciał nagrać track i czym byś to uzasadnił? Mam tu na myśli tak polską scenę, jak i zagraniczną, nie tylko Hip-Hopową?

Nie zastanawiam się specjalnie nad tym, z kim chciałbym nagrać. Sytuacja wygląda podobnie, jak w przypadku bitów. Chętniej dogram się / nagram ze znajomym, którego lubię niż na płytę czołowego wykonawcy ze sceny. Nie mam takich zajawek. Nie lubię zbytnio kolaboracji i najlepiej słucha mi się solowych płyt lub płyt całych zespołów, bez udziału gości. Według mnie featuringi to dobry patent na jakieś składanki, płyty producenckie itp.

Do dziś współpracowałem z Ostrym, Spinachem, Uśpionym Miastem, Cirą itd. Współpracowałem już ze świetnymi raperami więc dla mnie to już nie jest wyzwanie. Tak naprawdę, osoby, z którymi chciałbym nagrywać to różni wokaliści / wokalistki, nie - raperzy. Oczywiście, nie występowałbym w roli wokalisty, strasznie nad tym ubolewam ale totalnie nie umiem śpiewać. Nawet osławiony auto-tune by mi nie pomógł. A chciałbym usłyszeć wokalistów na moich bitach. Zresztą próbkę tego mieliście na pierwszym albumie, chociaż wtedy byłem jeszcze żółtodziobem i nie umiałem do końca zrealizować mojej wizji (śmiech).

Myślałeś kiedyś czym byś się zajmował gdybyś nie rymował i nie produkował bitów?

Miałem rysować komiksy a robię muzykę. Skończyłem studium informatyczne ze specjalizacją grafika komputerowego. Lubię to. Oprócz samego tworzenia i zabawy z dźwiękami, zajmuję się właśnie grafiką, umiem składać klipy, organizować koncerty itd. W tym momencie mógłbym zajmować się innymi rzeczami poza rapem.

Jeżeli czytasz, to jakie lubisz książki, a może raczej preferujesz artykuły w gazetach lub internecie?

Lubię fantastykę Sapkowskiego, horrory Stephena Kinga. Takie dalekie od rzeczywistości rzeczy, które pobudzają wyobraźnię. Bardzo lubię też twórczość Stanisława Lema, która też jest fantastyką ale często po prostu wyprzedzała swoje czasy w kwestii prognoz futurologicznych i zmusza do myślenia. Rzadko czytam jakieś obyczajowe rzeczy. Gazety czytam już w Internecie najczęściej. Ostatnio lubię wracać do starych, około - hip-hopowych magazynów i sprawdzać, ile z zapowiadanych wtedy szumnie projektów ujrzało światło dzienne (śmiech).

Nagrałeś track nawiązujący do eurowyborów. Interesujesz się trochę polityką?

Na tyle, na ile powinien, świadomy obywatel każdego kraju. Bez większej wczuwki. Track, który nagrałem nie mówi niczego o wyborach politycznych, mówi o hip-hopie ale, jako, że o jakimś tam wyborze jednak jest tam mowa, wydało mi się ciekawe, przypomnienie, chociażby tym kilku ludziom, których interesuje to, co robię i myślę, o wyborach do europarlamentu.

Niedawno wziąłeś udział w koncercie charytatywnym na rzecz chorej na mukowiscydozę Pauliny. Co sądzisz o podobnych akcjach? Jakie to uczucie wiedząc że robisz coś dobrego, nie licząc na zysk?

Wiesz, przez wiele lat robiłem muzykę, nie licząc na zysk (śmiech). Odezwały się do mnie osoby z zespołu Eudejazz (pozdrawiam!) w sprawie koncertu i wszedłem w to. Kiedy usłyszałem, co przeszła osoba, dla której zorganizowany był koncert, byłem w szoku. Jeżeli w taki sposób, mogłem jej pomóc, to jestem szczęśliwy. Nie wziąłem w tym przedsięwzięciu jednak udziału wyłącznie dlatego, żeby pomóc dziewczynie, na której leczenie zbieraliśmy pieniądze ale również dlatego, żeby zespół, który gra świetną muzykę, miał okazję pokazać się również publiczności, która przyjdzie na mój występ. Upiekliśmy dwie pieczenie na jednym ogniu (śmiech). Co do takich akcji – to świetny pomysł. Jestem za. Wiadomo, że, jeżeli odbywało by się to w drugim końcu Polski, ciężej by było z dojazdem, graniem za darmo itd. Ale u nas mogliśmy sobie na coś takiego pozwolić. Uważam, że branie udziału w takich akcjach jest ważne. Ostatnio graliśmy też w Kluczborku w ramach akcji „Stop narkotykom”. To też ważne, mieliśmy możliwość wypowiedzenia się w tym temacie i być może, dania do myślenia, chociaż kilku osobom, które interesuje nasze zdanie. Jesteśmy chyba trochę bardziej zaangażowani społecznie niż przeciętny raper (śmiech).

Na pewno chwila, kiedy dowiedziałeś się że to ty jesteś zwycięzcą konkursu stała się dla Ciebie ważnym wydarzeniem. Miałeś jeszcze w życiu jakieś momenty po których mógłbyś powiedzieć: „Tak, teraz chce żyć dalej!”? Jeśli tak to opowiedz o jakimś.

Miałem sporo takich momentów. Wygrana w konkursie gwarantowała mi wydanie albumu i to naprawdę dużo zmieniło, ponieważ byłem już na etapie stabilizowania mojego życia i zastanawiałem się nad daniem sobie spokoju z muzyką, na rzecz pracy, która pozwoli mi się utrzymać i zagwarantować normalne warunki życia mojej rodzinie. To był dla mnie strasznie trudny okres. Wiedziałem że, jeżeli nic nie wyjdzie z muzyki w najbliższym czasie, będę musiał z niej zrezygnować a przynajmniej zepchnąć na dużo dalszy plan. Teraz nie muszę jednak rezygnować ze swoich marzeń i mogę robić to, co lubię.

Dziękuję Ci za poświęcony czas, i życzę dalszych naprawdę wielkich sukcesów.

Również dziękuję i wzajemnie, życzę sukcesów!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Reklama

Wysłany: Czw Cze 25, 2009 22:43    Temat postu:

Powrót do góry
Kacper

PostWysłany: Czw Cze 25, 2009 22:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fajny wywiad. A co do tych planów to zaskoczyłeś mnie z tym, że masz już pomysł na 3 płytę a jak przeczytałem, że na 4 też to już w ogóle byłem w szoku.

Jestem graczem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pietrzyk

PostWysłany: Pią Cze 26, 2009 00:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, do tego jeszcze jakis nieduzy projekt z innym producentem. Czekamy, czekamy Very Happy
Powrót do góry
Colet

PostWysłany: Pią Cze 26, 2009 01:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Świetny wywiad. Dzięki za idostępnienie.
Powrót do góry
wozniowald

PostWysłany: Pią Cze 26, 2009 06:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Konkretny wywiad , czekamy na koszulki i nową płytę Very Happy
Reklama

Wysłany: Pią Cze 26, 2009 06:13    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum zeus joteste pierwszymilion Strona Główna -> Pytania, aktualności itd Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: