Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kubaosw
|
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 20:34 Temat postu: Sprzęt |
|
|
Zeus, na jakim sprzęciku produkujesz/nagrywasz? Jak narazie wychaczyłem u Ciebie jakiś sampler (MPCtka chyba) i moje ukochane SHP1900 (co prawda, mi się zepsuły i zmieniłem na SHP2000). Ja sam też robiłem 3 lata na SHP1900 i wielu mi mówiło, że te słuchawki się nie nadają, że są chujowe itp a mi się zawsze podobało Na czym tworzysz rap? Jaki soft i hardware? _________________ "I see myself as the holy resurrection of Pun" |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Sro Lut 18, 2009 20:34 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
administrator
|
Wysłany: Czw Lut 19, 2009 09:24 Temat postu: |
|
|
Witam,
faktycznie, słuchawki to PHILIPS SHP1900. Głównie ze względu na cenę bo to raczej nie są słuchawki dla audiofili. Przydają się przy nagrywaniu, kiedy robię muzykę, słucham jej praktycznie zawsze przez głośniki, nie słuchawki. Bez przerwy, hurtowo niszczę słuchawki... więc mam w zapasie jeszcze jedną parę, nie wyjętą z pudełka
Czego używam?
1. AKAI MPC 1000 v.2 - Wiadomo, maszyna perkusyjna i sampler. Powiem szczerze, że praca na niej to proces długotrwały (mówię już o właściwej pracy, przy znajomości obsługi, nie o jej nauce) i to, zniechęca mnie do regularnego robienia muzyki z jej użyciem. Większość czynności zajmuje dużo więcej czasu niż robienie muzyki na komputerze. Mimo wszystko, mnóstwo osób robi na niej świetne rzeczy, czego najlepszym przykładem jest, chociażby Atlon.--> www.myspace.com/atlone
2. Reason 4 - Niesamowity program, który wyparł wg mnie Fruity Loops (do momentu zaczęcia pracy na Reasonie, żaden program nie przekonał mnie bardziej od Fruity Loops). Intuicyjna praca, niesamowite możliwości. Potrzebna do działania w Reasonie jest klawiatura MIDI. Praca, bez niej może nie mija się z celem ale nie daje nawet namiastki robienia muzyki w tym programie. Polecam!
2a.Recycle - Niewielki program, slicer do cięcia sampli a właściwie do umieszczania na nich "znaczników" i tworzenia plików z pociętymi próbkami, do użycia w Reasonie.
3. Sound Forge 6.0 - Edytor do cięcia sampli.
4. Sequoia - W tym programie nagrywam i miksuję nagrania.
5. Shure PG-48 - Prosty mikrofon dynamiczny. Na nim nagrywaliśmy wszystkie płyty (oprócz "Co nie ma sobie równych" oczywiście).
Mam nadzieję, że odpowiedź zaspokoiła Twoją ciekawość
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
Powrót do góry |
|
|
Denior
|
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 18:18 Temat postu: |
|
|
administrator napisał: | Bez przerwy, hurtowo niszczę słuchawki... więc mam w zapasie jeszcze jedną parę, nie wyjętą z pudełka
|
Mam to samo... mam na swoim koncie juz 1 pare SHP1900, dobre sluchawki, a jesli brac pod uwage cene to nawet bardzo dobre. Ja zawsze przecieram kable w okolicach wtyczki(jacka), mam niezle wysypisko sluchawek.
Nie dawno zainwestowalem w Sennheisery HD215 z wymiennym kable, poki co jest bardzo zadowolony. Zeus na filmiku o sprzecie, mowiles o sluchawkach sennheisera, tez je wykonczyles? _________________ "Przybywamy, by ukraść hiphop, cede, tasmy, dividi, wosk i wszystko, kazdy nośnki spakuje do torby, koleś wszystko zapierdole na pólki sobie"
|
|
Powrót do góry |
|
|
administrator
|
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 19:49 Temat postu: |
|
|
Denior napisał: |
Zeus na filmiku o sprzecie, mowiles o sluchawkach sennheisera, tez je wykonczyles? |
...heh... no, cóż..
Im droższe słuchawki, tym droższa naprawa... Tak, zabiłem Sennheisery za około 300 zł! |
|
Powrót do góry |
|
|
Kacper
|
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 19:50 Temat postu: |
|
|
Też mam Sennheisery tyle że HD 202. Jestem z nich bardzo zadowolony i o ile wcześniejsze modele psuły mi się bardzo szybko to te już chyba pół roku wytrzymały. Oby tak dalej. |
|
Powrót do góry |
|
|
Pietrzyk
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2009 00:08 Temat postu: |
|
|
Kacper napisał: | Też mam Sennheisery tyle że HD 202. Jestem z nich bardzo zadowolony i o ile wcześniejsze modele psuły mi się bardzo szybko to te już chyba pół roku wytrzymały. Oby tak dalej. |
Pół roku? To zo wy robicie z tymi słuchawkami?? Ja mam pewne Panasonic'i już z 6 lat i prócz trochę zdartych gąbek nic i im nie doskwiera Fakt, że częściej słucham muzyki na kolumnach ale wieczorami raczej na słuchawki się przerzucam (reszta domowników śpi ) |
|
Powrót do góry |
|
|
Kacper
|
Wysłany: Sob Lut 21, 2009 11:51 Temat postu: |
|
|
Mi zazwyczaj przeciera się gdzieś kabel i przestają łaczyc. Ale zdarzyło się też, że jakiś plastikowy element nie wytrzymał i nie nadawały sie do założenia. No ale sennheisery przez te pół roku trzymają się idealnie a plastik nie wygląda na byle gówno. Ale nawet jakby coś się stało to mam w zapasie HD 201 gaming których tylko czasami używam do grania na ps3. |
|
Powrót do góry |
|
|
Świeży
|
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 11:09 Temat postu: |
|
|
witam, ja mam takie skormne pytanie. glownie kojarzylem cie dzieki Featuringowi u Adama Ostrowskiego. teraz juz po twoim debiucie plyta powala wszystkich na ziemie zarowno pod wzgledem flow czy tekstow, jak i muzycznym. mam pytanie, czy samplujesz z vinyli, czy tez z mp3? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
administrator
|
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 13:38 Temat postu: |
|
|
Świeży napisał: | witam, ja mam takie skormne pytanie. glownie kojarzylem cie dzieki Featuringowi u Adama Ostrowskiego. teraz juz po twoim debiucie plyta powala wszystkich na ziemie zarowno pod wzgledem flow czy tekstow, jak i muzycznym. mam pytanie, czy samplujesz z vinyli, czy tez z mp3? |
Witam, w życiu samplowałem już chyba ze wszystkiego: z kaset, vinyli, telewizora, gier, CD, mp3 itd. Sampluję z czego sie da. W tym momencie nie mam w domu gramofonu i często sampluję z mp3 (zwracam uwagę jaka jest ich jakość i raczej nie siadam nawet do samplowania czegoś poniżej 320 kB, ewentulanie szukam tego w takiej jakości).
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
Powrót do góry |
|
|
Świeży
|
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 15:40 Temat postu: |
|
|
witam,
pytam bo zachwycil mnie kawalek Chce ciebie (az na google szukalem sampla) mistrzowsko to zrobiles koles normalnie mial glos jak Barry White, ale jak sie potemdowiedialem to nie on. Propsy! _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
administrator
|
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 16:52 Temat postu: |
|
|
Świeży napisał: | witam,
pytam bo zachwycil mnie kawalek Chce ciebie (az na google szukalem sampla) mistrzowsko to zrobiles koles normalnie mial glos jak Barry White, ale jak sie potemdowiedialem to nie on. Propsy! |
Własnie to mnie uderzyło: brzmi jak Barry White ale to nie Barry White Dlatego wziąłem ten sampel bo z założenia nie samplowałbym Barrego White'a na legalną płytę.
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
Powrót do góry |
|
|
lilwayne1
|
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 21:00 Temat postu: |
|
|
siema mam pytania do zeusa do czego podlaczales tego shure ??
chodzi mi glownie przez jakis mikser moze jakas karta dzwiekowa
Peace! _________________ Yo. |
|
Powrót do góry |
|
|
administrator
|
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 21:40 Temat postu: |
|
|
lilwayne1 napisał: | siema mam pytania do zeusa do czego podlaczales tego shure ??
chodzi mi glownie przez jakis mikser moze jakas karta dzwiekowa
Peace! |
Bezpośrednio do karty muzycznej. Karta kupiona była hmm.... jakieś 8-9 lat temu... jest to nadal Sound Blaster Live Player 5.1. Czekam nadal aż stanę się już obrzydliwie bogaty i wtedy zmienię kartę, hahaha
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
Powrót do góry |
|
|
lilwayne1
|
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 22:06 Temat postu: |
|
|
aha dzieki za odpowiedz _________________ Yo. |
|
Powrót do góry |
|
|
lilwayne1
|
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 23:12 Temat postu: |
|
|
jeszcze mam jedno pytanie zwiazne z nagrywaniem
wiem ze nie jestes jakims profesorem muzycznym a ja dopiero na univerek w UK ide za 3 lata ale uwazam cie za osobe która sie inspiruje ....
Wiec gdybys mogl mi powiedziec albo ktorys z uzytkowników czy ten shure dzialal by w konfiguracji z karta Sound Blaster Audigy 2 ??
albo moze bardziej oplaca mi sie kupic majka takiego na USB BEHRINGER C-1U USB
Peace! _________________ Yo. |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Wto Lip 28, 2009 23:12 Temat postu: |
|
|
|