|
zeus joteste pierwszymilion forum o Zeusie, Joteste i Pierwszym Milionie
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ozi_ocb
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 20:14 Temat postu: Samplowanie |
|
|
witam
Mógłbys napisac troche o tym jak wyglada samplowanie w naszym kraju od strony prawnej? od jakiegos czasu nurtuje mnie to pytanie, a to co wyczytalem w necie ma sie nijak do produkcji Twoich i innych producentow. Za przyklad moga posłużyć takie kawalki jak NYCC, Patrice Rushen - "Remind Me", Jeannie Reynolds - I'm Hooked on You(z ktorego oprócz Ciebie sampelelek wyciol Alchemist do "Stuck on you"), gdzie sample juz w pierwszej chwili sa rozpoznawalne, a juz najbardziej dobitnym przykladem jest utwor z ktorego sampelelela zaczerpnol ostry do "wjecej decybeli"(nie pamietam w tej chwili nazwy ale na bank wiesz o jaki mi chodzi ).
Jako producent wydajacy juz drugom plytke na legal jestes na pewno cenniejszym źródłem wiedzy niz ta cala papka w necie. Mógłbyś opisać caly ten proces? krok po kroku co zrobiles zeby móc legalnie wykozystac te sample na płytawce (jak dla mnie nie musisz sie spieszyc z odpowiedzią, im bedzie dokladniejsza tym lepjej:) ). Mysle ze takim "poradnikiem" pomozesz dużej liczbie osób a w tym na pewno mi:)
dzieki z gory!
PS: jezdziles na desce czy tylko w tony hawka muciles? |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 20:14 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
xzychux
|
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 15:16 Temat postu: |
|
|
Oprócz poradnika do samplowania, przydałby ci się słownik kolego. |
|
Powrót do góry |
|
|
ozi_ocb
|
Wysłany: Sob Gru 05, 2009 19:35 Temat postu: |
|
|
hehhe ortografia jest mocno przereklamowana:D
za to tobie przydala by sie pomoc w czytaniu ze zrozumieniem bo wcale nie chodzi mi o poradnik do samplowania "kolego".
Ale cill nie cisnijmy sie bo to nie hip-hop.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
administrator
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 09:21 Temat postu: Re: Samplowanie |
|
|
ozi_ocb napisał: | witam
Mógłbys napisac troche o tym jak wyglada samplowanie w naszym kraju od strony prawnej? od jakiegos czasu nurtuje mnie to pytanie, a to co wyczytalem w necie ma sie nijak do produkcji Twoich i innych producentow. Za przyklad moga posłużyć takie kawalki jak NYCC, Patrice Rushen - "Remind Me", Jeannie Reynolds - I'm Hooked on You(z ktorego oprócz Ciebie sampelelek wyciol Alchemist do "Stuck on you"), gdzie sample juz w pierwszej chwili sa rozpoznawalne, a juz najbardziej dobitnym przykladem jest utwor z ktorego sampelelela zaczerpnol ostry do "wjecej decybeli"(nie pamietam w tej chwili nazwy ale na bank wiesz o jaki mi chodzi ).
Jako producent wydajacy juz drugom plytke na legal jestes na pewno cenniejszym źródłem wiedzy niz ta cala papka w necie. Mógłbyś opisać caly ten proces? krok po kroku co zrobiles zeby móc legalnie wykozystac te sample na płytawce (jak dla mnie nie musisz sie spieszyc z odpowiedzią, im bedzie dokladniejsza tym lepjej:) ). Mysle ze takim "poradnikiem" pomozesz dużej liczbie osób a w tym na pewno mi:)
dzieki z gory!
PS: jezdziles na desce czy tylko w tony hawka muciles? |
Bit do "Więcej decybeli" zrobiłem ja. Dzięki za propsa Hahahaha!
Z samplami jest różnie w Polsce. Sprzedajemy tak żenująco małe nakłady, że często nikt się nie przejmuje czyszczeniem sampli bo:
1. nikogo to nie obchodzi (mówię o samplowanych wykonawcach)
2. często koszt kupienia sampla przerósłby budżet na niejeden album
Oczywiście, czyści się też sample. Tym bardziej, jeżeli wykonawca sprzedaje sporo albumów.
PS. Grałem w Tony Hawka i jeździłem na desce. W Tony'm wymiatałem, w jeździe na desce byłem do dupy
Pozdrawiam.
Zeus. |
|
Powrót do góry |
|
|
#Slv!!
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 11:18 Temat postu: |
|
|
Zeus pierwsza zbita piona za sampling w "Więcej decybeli" i druga zbita piona za zwrotkę w tym kawałku, wg. mnie jedna z twoich najlepszych
Piona! |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 11:18 Temat postu: |
|
|
|
|